Zoek een wijn
Zoek: zoet
Results
druif : Sémillon
BIO
Fonkelend goudgeel, stuivend bouquet met peer, perzik, citrus.
Vol en zacht, met rijp fruit en een heerlijk natuurlijk zoet.
bij desserts en fruittaarten
Appellatie : D.O.C. Setúbal - Portugal
Druif : Moscatel de Setúbal
Na een korte vergisting wordt er alcohol toegevoegd
gevolgd door een schilweking met de wijn gedurende de wintermaanden na de oogst.
Daarna rijpt de wijn nog 3 jaar in kleine gebruikte vaten.
Dit lang rijpingsproces resulteert in een rijke topaz-kleurige wijn (oranje,cognac)
met intense aroma’s van muskaat, sinaasappelbloesem, perzik, tee
en een zoetzachte doch krachtige, volle smaak.
Fris schenken op het einde van de maaltijd of bij desserten
Genietwijn en schitterend alternatief voor Porto.
inhoud : 75 cl
Appellatie : Saussignac
druiven : Sémillon, Chenin
Potentieel : +8 jaar
Dégustation
Le vin possède une belle robe Or brillant, avec un nez de fruits exotiques et quelques notes de miel et d'agrumes. La vivacité en attaque de bouche équilibre parfaitement la structure généreuse du à l'harmonie de l'assemblage. La finale est une caresse d'agrumes à la douceur vanillée, un régal !
Technique
Cépage utilisé : Assemblage chardonnay 45%, trousseau 35%, savagnin 10%, ploussard 10%.
Méthode de vinification : Récolté en tout début de vendange, une petite équipe de vendangeur récolte les meilleurs grappes (sanitaire et maturité) en ne prenant que 1 ou 2 grappes par cep. Elles sont transportées dans des cagettes sans être tassée. Une deuxième équipe retrie les grappes pour enfin les placer sur des claies grillagées dans une grange. Le séchage durera 3 à 5 mois permettant aux raisins une déshydratation de 70%. Ainsi, les baies se concentrent en sucre et en arôme. Après pressurage des baies regorgeant de sucre, on obtient 15 à 18 litres de moût pour 100 kilos de raisin qui va, alors, fermenter lentement, avant de vieillir en fûts de chêne au moins 2 à 3 ans.
Wijnhuis :Boplaas
Wijnstreek :Klein Karoo
Druivensoorten :100% Hanepoot
Wijnmaker :Carel Nel, Margaux Nel
Hoofd varieteit :Muscat d'Alexandrie
Alcohol :16,2%
pH :3,6
RS :203.5 g/l
Acide totaal :3.8 g/l
Productie :zeer rijp geoogst
Benaming :Calitzdorp
Kenmerken
Type :wit
Stijl :zoet
Volheid :vol
Kleur :goudgeel
Geur :geel fruit-perzik, abrikoos, peer, rijpe meloen, citrussmaken, honingbloesem, honing en muscat
Afdronk / Smaak :fris met mooie aroma's van abrikoos en honing, zacht fruitig, lange zoete finish met zachte zuren
Serveer temperatuur :11° - 13° C
Houdbaarheid :10 jaar
Gerecht :bij dessert, fijne koffie, gedroogd fruit, koud opgediend bij Indische en Thaise curries
regio : Roussillon
vin doux naturel
druif : Muscat d'Alexandrie
zeer rijp geoogst,
schilweking teneinde meer aroma en smak te bekomen.
exotische aroma's van geconfijte citrus, ananas , mango
concentratie met voldoende frisheid
Strenge selektie van overrijpe, door edelrot aangetaste druiven.
Deze worden enkele weken na de officiële oogst geplukt.
intense aroma's van kweepeer, zeer vol van smaak, rond en exotisch
Topper om zo te genieten
Serveer tussen 10 en 12 °C. Decanteer indien mogelijk een uur op voorhand .
Een wijn van grote zorg, meer dan 10 jaar
15,5/20 Guide RVF 2010
gelegen op een zeer steile helling net achter de kerk van Ribeauvillé.
Zuid-west ligging op kleigrond met veel keien
Typische fumé-aroma met een toets van champignons en honing.
Rijke textuur, vet en gestructureerd. Wat mollig in de aanzet, maar pittige zuren op het einde
Gastronomie : de perfecte metgezel voor foie gras (ook gebakken). gerechten met champignons, eend, gebraden kalfsvlees of wild
Serveer tussen 10 en 12 °C. Decanteer indien mogelijk een uur op voorhand .
Een wijn van grote zorg, meer dan 10 jaar potentieel. Met ouderen komen meer exotische vruchten naar boven.
16/20 Jancis Robinson.com 2011