Zoek een wijn
Zoek: sauvignon blanc, Frankrijk
Results
Gelegen in Pouilly-sur-Loire, op de top van een bijzonder goed belichte heuvel . een terroir van marnes kimméridgiennes, dat gewoonlijk "witte aarde" wordt genoemd met mergel/ kalksteen rijk aan schelpen van kleine oesters.
kleine productie van 6 à 7000 flessen, alleen in de beste jaren gemaakt
Intense geuren en smaken van geconfijte citrus , mooie balans tussen mineraliteit en fruit
Lange afdronk
bewaar 4 à 6 jaar wijngids Dussert Gerber : 93/100
Deze 100% Sauvignon Blanc wordt geteeld op vuursteen/kleigronden in de Cher-vallei (Loire)
Druivensoorten :
55% sauvignon blanc , 25% semillon , 20% muscadelle
Strogele kleur. Bijzonder aangename, uitnodigend aromatische wijn met toetsen van witte bloemen, exotisch fruit (mango, passievrucht, lychee) en perzik. We proeven een goede structuur en een volheid die verrassend voor een wijn met slechts 12,5% alc. Een fruitige, levendige Bordeaux zoals er meer zouden moeten zijn.
wijngaard
De wijngaarden bevinden zich op heuveltoppen in een zachtglooiend landschap. De bodem bevat veel klei en kalk. De expositie is voornamelijk zuidelijk. De wijnstokken zijn gemiddeld 25 jaar oud.
Ligging : te Pouilly-sur-Loire, in het hart van Frankrijk
Eigenaar : de familie Figeat sinds 6 generaties
Oppervlakte : 14 hectaren
Bodem : kimmeridgiaanse mergel, silex en klei-kalk
Rendement : 40-50 hl/ha
Druivensoorten : 100% sauvignon blanc
Leeftijd van de wijngaard :gemiddeld 25 jaar met enkele oudere percelen
ecologisch verantwoorde cultuur om het gebruik van sproeistoffen te beperken, korte snoei (6 tot 7 ogen per stok) om het rendement te beperken.
gisting op lage temperatuur (17°) om een maximum aan aroma's te bekomen gedurende 3 tot 4 weken
Rijping gedurende 4 tot 5 maanden op fijne droesem in inox kuipen
Deze wijn met briljant lichtgeel kleur is zeer mineraal, met de typische vuursteen-toets; hij is zeer evenwichtig met een intense neus en een brede, frisse en eerlijke smaak.
Bewaarpotentieel : 3 tot 5 jaar
Vin de Pays des Côtes de Gascogne blanc
Ligging te Gondrin, in het hart van de Gascogne, op 150 km ten
zuidoosten van Bordeaux.
Eigenaar Dominique Ferret, de zesde generatie wijnbouwers
Bodem klei-kalk hellingen
Gemiddeld rendement 80 hl/ha
Druivensoorten colombard (80%), Sauvignon blanc (20%)
Vinificatie : schilmaceratie gedurende 12 uur en koude maceratie
gedurende 12 dagen aan 5° om de natuurlijke extractie van
de aroma's te bevorderen; alcoholische vergisting aan zeer
lage temperatuur
Rijping op de fijne droesem gedurende 50 dagen; de wijn wordt
gefilterd, gestabiliseerd en bewaard aan 8°
Beschrijving Zeer frisse en aromatische, fruitige droge witte wijn met
toetsen van exotisch fruit en citrus. slechts 11.5 % alc
Bewaarpotentieel : 2 à 3 jaar.
Gastronomie: oesters,schelpdieren en garnalen,koude visschotels,
Druivenrassen
Sauvignon blanc (20%) – Sauvignon gris (20%) – Semillon (40%) – Muscadelle (20%)
Wijngaard
De 48 hectare wijngaarden strekken zich uit in de prachtige omgeving ten zuidwesten van de stad Bergerac.
De druiven worden ’s nachts geoogst. De wijnmaker laat de schillen van de gekneusde druiven gedurende 24u bij lage temperatuur weken in hun eigen sap. De schillen laten geur- en smaakstoffen los die worden opgenomen in de most. Alcoholische fermentatie in eiken vaten (1/3 nieuw). Nadien rust de wijn nog 10 maanden “sur lie” met maandelijkse bâttonage
Wijn met nog potentieel. 4-5 jaar
eens geopend blijft hij nog verschillende dagen goed !
Kleur :Goudgele kleur
Neus : Volle geur van rijp wit fruit en vanille met houttoets
Smaak :
Exotisch fruit, banaan en vanille met een romige afdronk
Combineren
ÂGE DES VIGNES 55 ans
SOL Argile à silex
RENDEMENT 35 hl/ha
CÉPAGES Sauvignon
VINIFICATION
Vendanges mécanique et pressurage pneumatique.
Elevage sur lies fines et battonage toutes les semaines pendant 6 mois minimum
ÉLEVAGE Sur lie fine avec battonage pendant 8 mois
CARACTÉRISTIQUES
Le Touraine Chenonceaux est une sélection des meilleurs terroirs situés sur les premières côtes de la vallée du Cher. Issu du Cépage Sauvignon, il est récolté a maturité optimale. Un élevage sur lies fines lui apporte toute sa complexité et son intensité aromatique. Nous avons opté pour un travail des sols sur la totalité de nos surface de Touraine Chenonceaux.
ACCOMPAGNEMENT