Zoek een wijn
Zoek: grenache , rood
Results
Grenache Noir 60% - Syrah 40%
De neus is gemarkeerd met rood fruit en kruiden, met aroma's van frambozen en witte peper
Dan nodigen buxus en laurier zich uit om het aromatische palet compleet te maken
Jancis Robinson okt 2022 17/20
De Revue du Vin de France juli/aug 2022 91/100
Platter : Wine of the Year !! 5 sterren = maximum
een wijn die je ooit geproefd moet hebben. Zeer krachtig maar toch evenwichtig met al versmolten tannine
Description
The wine has a deep, dark purple colour with prominent ripe plum, red berry and floral flavours with undertones of spice. The oak is well balanced with full, firm yet accessible tannins.
Blend
Shiraz 79%, Grenache 11%, Mourvèdre 8%, Viognier 1%, Rousanne 1%
Fermentation
Druiven : shiraz, grenache, merlot, cabernet sauvignon, mourvèdre ,
slechts gedeeltelijke vatrijping, sappig vol toegankelijk
GRAPE VARIETY
Grenache - Syrah
ORIGIN
The grapes come from three terroirs: 65% come from the eastern Corbières (coastal vineyards yield grapes that lend freshness and elegance), 20% from the edge of the Fitou (a terroir located further south whose grapes offer lovely aromatic richness) and 15% from the Corbières Boutenac cru which give this wine its depth.
VINIFICATION
The grapes are handpicked and brought to the winery in 40 to 50-kg tubs where they are immediately transferred to tanks without crushing or pumping. Maceration lasts 15 days. The press wine is added to the free-run wine.
AGEING
40% in barrels (20% new oak) and 60% in stainless steel
tanks.
TASTING NOTES
Very intense black colour.
Floral nose reminiscent of violet along with fine spices (white pepper), black olive and notes of humus and tobacco.
Côtes de Thongue
Syrah, Mourvedre, Grenache, Cinsault, Carignan, Merlot en Cabernet Sauvignon.
25 hectoliter per hectare.
Pigeage (onderdompeling van de hoed in de most).Aparte vinificatie van de verschillende druiven. Lange schilweking. Malolactische gisting in eiken vat
Rijping :Voor ongeveer 12 maanden in eiken vaten. Bottelen zonder filtering
Brillante, dieppurperen kleur. Geconcentreerde, zeer complexe geuren van zwart fruit, bosgrond, chocola, koffie, geroosterd brood en kruiden. Fluweel, vol, met lange afdronk.
GASTRONOMIE : Rood vlees, wild stoofpotten, grillades
beste wijn van het domein
omschrijving
Robijnrode, intense kleur. Aroma met veel fruit (rood fruit) en een subtiele vanille-toets. In de mond opnieuw veel fruit, soepele smaak met veel vulling en een goede lengte.
Abbotts & Delaunay’s Clouds and Winds collection features wines made with grapes that are selected from old Languedoc’s vines grown in vineyards at high altitudes in a purposely small number of appellations and produced in very limited quantities.
Syrah - Grenache - Carignan - Mourvèdre
Soils composed solely of schist. The grapes for this wine come from two terroirs: vines growing at an altitude of 200 metres with north/north-western exposure which allows for later ripening thereby preserving the grapes’ freshness. The other vines face the sea with southern exposure, but are planted at an altitude of 350 metres, yielding rich, open wines.
Het wijnmagazine Perswijn proefde onlangs 71 Zuid-Franse rhôneblends en selecteerde de rode Pontificis als de wijn met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. De combinatie van de druivenrassen grenache, syrah en mourvèdre met een korte eikenhoutrijping geeft de Pontificis een luxe en weelderige smaak.
De man achter het succes van deze rode wijn is Laurent Delaunay. Naast vakkundig wijnmaker is hij ook verantwoordelijk voor de selectie van druiven. Deze zijn afkomstig van oude druivenstokken in de Languedoc, met de bekende cru La Clape en de Roussillon.
Het resultaat is zo goed dat de pauselijke naam Pontificis het etiket siert, met een knipoog verwijzend naar de beroemde Châteauneuf-du-Pape! Na de fustrijping wordt de wijn zonder filtering gebotteld om het maximum aan smaak te behouden.
VARIETAL: Shiraz 63% Mourvedre 21% Grenache Noir
6% Cinsaut 5% Primitivo 1% Viognier 4%
___________________________________________________
WINEMAKER’S COMMENTS WINEMAKER: Corlea Fourie
COLOUR: Deep crimson red with a dark red rim.
NOSE: Raspberry and prune flavours supported by a mixture of spicy
cinnamon, white pepper and light mocha aromas.
PALATE: Lovely aromas of plums and dark cherry. These develop immensely in the
glass or by method of decanting. Finishes with lively, mineral accent.
FOOD: As a blend it is a fantastic wine to pair
with a whole range of dishes. Gourmet pizzas, pasta bakes, grilled meat dishes
or just without anything else for pure enjoyment.
AGEING: To be enjoyed in the 3 to 7 years after
2 druiven die goed samengaan geven hier een pittige kruidige BBQ wijn !
The Mooring wordt gemaakt door het Zuid-Afrikaanse wijnbedrijf Overhex. Sinds de oprichting in 2006 heeft Overhex al diverse internationale succeslabels geïntroduceerd en zich daarmee in een ‘top tien’-positie binnen de Zuid-Afrikaanse wijnexport gemanifesteerd. |